Ilustrasi Rujak lengkap dengan bumbunya
Ilustrasi Rujak lengkap dengan bumbunya

        “Bak taduek-duek nyoe sang mangat meunyoe tapajoh rujak,” kheun Khadijah bak seupoet nyoe wate dang geuduek-duek deungon padum droe ureueng awak saboh gampong deungon gopnyan.

“Beutoi that dron peugah nyan. Peulom musem seuuem lagee nyoe. Tapajoh rujak teunte that mangat silagoina. Leupie rasajih sampoe lam tuboh,” kheun Fatimah.

          “Peu na pakat takumpoi bahan-bahan keu peuget rujak?” pakat Khadijah.

          “Pah that nyan, di rumoh lon na boh mamplam, na boh me,” Meulue pih ka seumangat untuk peuget rujak bak seupot nyoe.

          Aisyah pih teuingat di rumoh jih na kacang, boh kuini deungoh boh lingge. Peuget rujak na dua macam boh nyoe teunte meutamah mangat.

          “Lon ba boh kuini, kacang, campli ubiet deungon boh lingge,”

          “Ka bereh nyan. Bak lon na meulisan, boh timon, deungon boh peutek,” bak Khadijah nyan po reucana peuget rujak pih na padum boh macam bahan.

          “Bak lon na bengkuang, boh aneuh, boh jambe seureuta boh meuriya,” Si Hamidah pih hana tinggai ikot meunjak ba bahan keu peuget rujak.

          Lheuh nyan awaknyan dijak sigra jak woe u rumoh maseng-maseng untuk dijak cok bahan-bahan keu peuget rujak. Wate ka meusapat teuma bandum awaknyan di rumoh Khadijah mulailah awaknyan peuget rujak. Na nyan sek meumacam boh kayee, na nyang croh kacang, na nyang peh campli ubiet deungon meulisan, boh meuriya seureuta boh me. Mamandum boh kaye nyang kalheuh dicang-cang dijampue deungon bumbu.

Baca juga:   Rendang Versi Lain

          “Ci lon rasa dile, peu ka pah rasa rujak nyoe,” kheun Khadijah. Dicok saboh canca lheuh nyan diteumok rujak nyang kalheuh awaknyan peuget.

          “Mangat, keubiet that mangat. Ci awak dron rasa!”

          Awak laen pih dirasa peu keuh rujak nyan mangat seureuta pah rasa jih.

          “Ka bereh,” Fatimah langsong jicok rujak nyan badum poh canca. Rujak nyan na rasa mameh, na rasa masam, na rasa keueung.

          “Rasa jih keubiet that pah,” Hamidah pih ka jipajoh rujak nyan.

          “Rujak nyoe bak tapajoh mangat. Vitamin pih na meumacam untuk kebutuhan tuboh geutanyoe,” kheun Khadijah nyang memang galak meurunoe bidang kuliner.

          “Meunyoe meunan, Insya Allah, jan laen tapeuget lom sama-sama,” kheun Hamidah nyang disambot setuju le awak nyang laen.



TERJEMAHAN


INGIN MAKAN RUJAK ACEH

          “Kita sedang duduk-duduk seperti ini, sepertinya enak jika kita makan rujak,” kata Khadijah yang sedang duduk-duduk bersama beberapa orang lainnya yang satu desa dengannya.

          “Benar yang Kau katakan itu. Apalagi musim panas seperti sekarang ini. Makan rujak tentu enak sekali. Dingin rasanya sampai ke dalam tubuh,” kata Fatimah.

          “Bagaimana jika kita mengumpulkan bahan-bahan untuk membuat rujak?” ajak Khadijah.

          “Pas sekali, di rumah saya ada buah mangga, ada asam jawa,” Meulue pun semangat untuk membuat rujak di sore ini.

Baca juga:   JANGAN SEPERTI ITU

          Aisyah pun teringat di rumahnya ada kacang, buah kuini dan buah lingge. Membuat rujak ada dua macam buah ini tentu bertambah enak.

          “Saya membawa buah kuini, kacang, cabai rawit beserta buah lingge,”

          “Bereslah sudah. Saya mempunyai gula merah, buah mentimun beserta buah pepaya,” Khadijah yang memiliki rencana untuk membuat rujak pun memiliki beberapa bahan.

“Saya mempunyai bengkuang, buah nanas, buah jambu berserta buah rumbia,” Si Hamidah pun tidak tertinggal untuk ikut serta membawa bahan untuk membuat rujak.     

          Setelah itu mereka segera pulang ke rumah masing-masing untuk mengambil bahan-bahan untuk membuat rujak. Ketika mereka berkumpul kembali di rumah Khadijah, mulailah mereka membuat rujak. Ada yang mengupas bermacam-macam buah, ada yang menggoreng kacang, ada yang menggiling cabai rawit, gula merah, buah rumbia beserta asam jawa. Semua buah yang sudah dipotong-potong dicampur dengan bumbu.

          “Coba saya cicipi terlebih dahulu, apa sudah pas rasa rujak ini,” ujar Khadijah. Diambilnya satu sendok kemudian disendoknya rujak yang sudah mereka buat.

          “Enak, sungguh sangat enak. Coba kalian cicipi!” 

          Mereka pun mencicipi untuk mengetahui apakah rujak itu enak dan rasanya sudah pas.

          “Sudah beres,” Fatimah langsung mengambil rujak beberapa sendok. Rujak itu memiliki rasa manis, ada rasa asam, dan ada rasa pedas.

Baca juga:   Kiprah Sastrawan Aceh dalam Pusaran Kesusastraan Indonesia

          “Rasanya sungguh pas,” Hamidah pun sudah memakan rujak itu.

          “Rujak ini kita makan enak. Vitaminnya pun ada beberapa macam untuk kebutuhan tubuh kita,” ujar Khadijah yang suka belajar bidang kuliner.

          “Kalau begitu, Insya Allah, lain kali kita membuatnya lagi bersama-sama,” kata Hamidah yang disambut setuju oleh yang lainnya.

Nurhaida


Banda Aceh, Jumat-Selasa, 12-16 Agustus 2022


Tentang penulis

Tinggalkan balasan!